Iată o listă cu aditivii suspectaţi, dar, în acelaşi timp, cei mai utilizaţi în România:

E 100 – 199 reprezintă coloranţii

E 102 (tartrazină) – poate provoca tumori tiroidiene, distrugeri cromozomiale
E 104 (galben de chinoleinã) – poate provoca dermatite

E 110 (sunset yellow /galben oranj) – poate provoca urticarie, rinită, congestie nazală, alergii, hiperactivitate, tumori renale, dureri abdominale, greaţă, vărsături, indigestie

E 120 (acid carminic sau coşenilă) – poate provoca hiperactivitate, erupţii cutanate

E 121 (citrus red 2) – este considerat cancerigen

E 122 (azorubină) – contraindicat copiilor suferinzi de astm sau alergici la aspirină. Se gãseşte în multe dulciuri.(Culmea!)

E 123 (amaranth) – cancerigen

E 127 (eritrozinã) – poate provoca hipertiroidism

E 129 (allura red ac) – suspectat a fi cancerigen

E 131 (albastru patent) – cancerigen

E 132 (indigotină)– poate provoca greaţă, vomă, hipertensiune, urticarie, probleme respiratorii

E 141, 142 – acţiune cancerigenã

E 155 – poate provoca sensibilizare dermică

E 170 (carbonat de calciu) – în doze mari e toxic

(Aici puteţi vedea o listă a produselor alimentare în care nu sunt admişi coloranţii)

E 200 – 399 reprezintă conservanţi (antimicrobieni sau antioxidanţi), unii fixativi de culoare sau reglatori de aciditate

E 200 (acid sorbic) – poate provoca iritaţii ale pielii, distruge vitamina B12

E 210 (acid benzoic) – poate provoca crize de astm, tulburări neurologice, hiperactivitate, suspiciune de acţiune cancerigenă

E 211 (benzoat de sodiu) – poate provoca urticarie, astm, cancer

E 213 (benzoat de calciu), E 214 (etil p-hidroxibenzoat), E 215 (etil p-hidroxibenzoat de sodiu), E 216 (propil p-hidroxibenzoat), E 217 (propil p-hidroxibenzoat de sodiu) – au acţiune cancerigenă

E 218 (metil p-hidroxibenzoat) – iritaţii ale pielii

E 219 (metil p-hidroxibenzoat de sodiu) – cancerigen

E 220 (dioxid de sulf) – distruge vitamina B1, provoacă afecţiuni intestinale

E 221 (sulfit de sodiu) – poate provoca crize de astm, tulburări intestinale, distruge vitamina B1

E 222 (sulfit acid de sodiu) – poate provoca crize de astm, tulburări intestinale, distruge vitamina B1

E 223 – E 224 (metabisulfit de sodiu sau de potasiu) – pot provoca crize de astm, distrug vitamina B1

E 225 (sulfit de potasiu) – poate provoca crize de astm, tulburări intestinale, distruge vitamina B1, contraindicat celor cu insuficienţă renală

E 227 (sulfit acid de calciu) – poate provoca reacţii alergice severe

E 228 (bisulfit de potasiu) – poate provoca crize de astm, tulburări intestinale, distruge vitamina B1

E 230 (difenil), E 231 (orto fenil fenol), E 232 (orto fenil fenolat de sodiu), E 233 (tiabendazol) – provoacă afecţiuni dermatologice

E 239 (hexametilen tetraminã) – suspect de acţiune cancerigenă

E 249 (nitrit de potasiu) – prezintă risc de probleme respiratorii, poate provoca dureri de cap şi ameţeli

E 250, E 251, E 252 (nitrat de potasiu) – provoacă afecţiuni circulatorii, pot provoca hiperactivitate, suspecte de acţiune cancerigenă.

E 261 (acetat sau diacetat de potasiu) – contraindicat persoanelor cu insuficienţă renală

E 270 (acid lactic) – este metabolizat greu de copii

E 280 (acid propionic), E 281 (propionat de sodiu), E 282 (propionat de calciu), E 283 (propionat de potasiu) – pot provoca migrene

E 296 (acid malic) – contraindicat sugarilor şi copiilor

E 302 (ascorbat de calciu) – poate creşte formarea de calculi de oxalat de calciu

E 310 – E 312 (galat de propil, de octil sau de dodecil) – afectează sistemul nervos ducând astfel la tulburări nervoase, pot provoca iritaţii ale pielii, tulburări hematologice la copii, posibil cancer

E 319 – poate provoca greaţã, vomã, delir

E 320 (BHA), E 321 (BHT)– posibil cancerigene

E 322 (lecitină) – în doze mari poate provoca disfuncţii gastrice, transpiraţii abundente, diminuarea apetitului

E 330 (acid citric) – suspect de acţiune cancerigenă, poate provoca iritaţii ale cavităţii bucale

E 338 (acid fosforic) – provoacă tulburări digestive

E 339 (fosfat de sodiu – monosodic, disodic sau trisodic), E 340 (fosfat de potasiu – mono/di sau tripotasic), E 341, 342 sau 343, (fosfat de calciu, amoniu sau magneziu) – provoacă tulburări digestive şi dezechilibru calciu/fosfor

E 400 – E 499 reprezintã îndulcitorii, agenţi de îngroşare, de gelificare, stabilizatori sau emulsificatori

E 407 (caragenan) – suspect de acţiune cancerigenă

E 412 (gumă de guar) – poate provoca greaţă, balonări, crampe

E 414 (gumă arabică) – este posibil să provoace iritaţii ale membranelor mucoase

E 420 (sorbitol) – poate provoca tulburări gastrice la copii

E 421 (manitol) – în cantităţi mari este laxativ

E 422 (glicerol) – în cantitãţi mari provoacă dureri de cap, sete, este bine ca diabeticii să îl evite, deoarece creşte glicemia

E 450, E 452 – pot deregla echilibrul calciu/fosfor

E 463 (hidroxilpropil celuloză), E 465 (metil etil celulozã), E 466 (carboximetil celulozã) – pot provoca tulburări digestive

E 951 (aspartam) – dureri de cap, greaţă, insomnie, diminuarea memoriei.

E 952 (ciclamat) – poate provoca migrene, suspectat de acţiune cancerigenă

E 954 (zaharină) – suspectat de acţiune cancerigenă

E 965 (maltitol) – poate favoriza apariţia tulburărilor gastrointestinale

E 967 (xilitol) – suspectat de creşterea riscului de litiaze renale, are efect diuretic

–––––––––––––––––––––––––––

!!! indulcitorii nu se utilizează în alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică, conform reglementarilor in vigoare, inclusiv în alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică cu sănătatea precară, exceptând cazurile stabilite prin prevederi specifice contrare.

–––––––––––––––––––––––––––

Pentru mulţi consumatori, menţiunea “aromă identic naturală” este ambiguă, mai ales că nu precizează numele şi numărul substanţelor folosite. Este vorba de arome care sunt sintetice, dar a căror compoziţie chimică este identică cu cea naturală.

–––––––––––––––––––––––––––